Mediterranean Revival - Seattle, Washington - Studio AM Architecture

Photography by Aaron Leitz



Located in Seattle’s Capitol Hill neighborhood, this home was built at the turn-of-the-century for a local timber baron. Within the next few decades, the house was significantly remodeled by the noted architectural firm Bebb & Gould (architects for the Seattle Art Museum in Volunteer Park and the Fairmont Olympic Hotel in downtown Seattle). The home’s current owners, who had been living in the area and aware of the legacy and uniqueness of the home and property, thought the home would be a great fit for their family and purchased it. Supported by the design team, the home was meticulously remodeled to upgrade all systems, and improve livability for generations to come. Once facing the major arterial served by horse and carriage, the home’s previous service entry at the back of the house was upgraded to recognize the home’s ‘flipped’ street front and address.


Despite retaining its grandeur for more than a century, the home no longer fit the requirements of modern living. Areas of the main floor were separated between servant functions and public entertainment spaces, along with the other floor levels of the home; a configuration that limited accessibility to the outdoors and reduced natural light into the spaces. To correct this, interior spaces were reconfigured to improve circulation and sight lines through the home, along with updating spaces like the kitchen to flow better into existing entertainment spaces. New French doors, a new balcony, and digging out a new courtyard to the lower floor created logical connections to outdoor spaces and enhanced natural light from the south. At the entry, the still extant servant stair was removed, and the porte-cochere was modified to become a new front porch. On the upper floor, replacing an existing wall with glass and extending the existing plaster detailing to the upper floor allowed the main stair to be filled with light while elevating the upper floor finishes to a commensurate level to the main floor. Reconfiguring all the baths and laundry room brought modern design and comfort to the upper level and attic.



While the home is not historically registered, it holds a landmark level reputation and presence in the community. During the renovation, the home was surgically deconstructed, meticulously documented, and studied to ensure development retained the level of craftsmanship and timeless expression while incorporating contemporary elements of styling. The home is filled with details that replicate and innovate. Hidden doors and high-tech features are interwoven into an old shell with all new systems. New methods of fabrication were employed to recreate elements of the past and allow this historic structure to continue its life as a home for the current and future generations within the context of the community.


Studioamarchitects.com | kellyhohlainteriors.com

Project Team

Architecture: Studio AM Architecture | Interiors

Interior Design: Kelly Hohla Interiors

Home Builder: Hoxie Huggins Construction

Landscape: Randy Allworth

Studio AM Architecture | Interiors design Team

Aaron Mollick

Lisa Sidlauskas

Brittney Wilson

Kelly Hohla Design Team

Kelly Hohla

Alana Dorn





Filter Posts